Skořicový koláč s jablky a ořechy (na lžíce a lžičky)

Jeden z mých oblíbených koláčů, na který nepotřebuji vytáhnout ze šuplíku ani váhu. Postačí mi lžíce a lžička. Je velmi šťavnatý díky jablkům, které se do těsta přidávají nastrouhané. A nezapomeňte také na skořici, já ji jednou zapomněla přidat a opravdu tam velmi chyběla. Pokud chcete řezy podávat ještě hezčí, na talíři dozdobte například kopečkem tvarohu a plátkem jablíčka. Autor: Dulinka

Přidal:dobrotydulinka, 11.4.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Skořicový koláč s jablky a ořechy (na lžíce a lžičky)

Suroviny

22 zarovnaných lžic mouky (1:1 hladká:polohrubá)
10 zarovnaných lžic cukru
2 ksvajíčka
8 lžicoleje
5 lžicmléka
3 lžičkyskořice
1/2 pytlikuprášku do pečiva (PDP)
2 ksvelká jablka
velká hrstvlašských ořechů

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky, cukr, mléko a olej vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s PDP a se skořicí. Za stálého šlehání přisypáváme do žloutkové směsi mouku.
  3. Sníh RUČNĚ spojíme se směsí z ostatních ingrediencí.Až se nám sníh dokonale spojí se směsí, tak přimícháme jablka a ořechy.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem/tukem a vysypeme moukou. Na dno formy pro jistotu ještě dáme vystřižené kolečko z pečícího papíru.
  5. Pečeme na 175°C cca 40 minut, provádíme test špejlí.
  6. *TIP: Koláč před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Jednotlivé kousky na talířku dozdobíme tvarohem s cukrem a plátkem jablíčka.

Můj blog: Dobroty Dulinka