Sladké plněné rohlíčky

Makové a ořechové rohlíčky z kynutého těsta, posypané moučkovým cukrem jsou jednoznačně klasika. Autor: Simona

Přidal:admin, 20.2.2016
Kategorie: Moučníky
Sladké plněné rohlíčky

Suroviny

500 gpolohrubá mouka
1 kostkakvasnic
2 ksvaječný žloutek
2 lžícemoučkový cukr
250 mlplnotučné mléko
trochuprášek do pečiva
150 mlolej
štipieksůl
1 lžičkakrystalový cukr
2 ksvaječný bílek

Postup přípravy

  1. Z droždí, 1 lžičky kr. cukru a teplého mléka si uděláme kvásek. Mouku, žloutky, moučkový cukr, prášek do pečiva, olej a špetku soli si dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Necháme kynout asi hodinu.
  2. Mezitím si připravíme nádivky. Makovou a ořechovou dělám tak, že umletý mák nebo ořechy posypu moučkovým cukrem podle chuti a zalijeme vařícím mlékem tak, aby mi po zamíchání vznikla hustá masa.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Každý díl rozválíme na tenko, nařežeme na 4 díly, na které dáme 1 vrchovatou malou lžičku nádivky a vytvarujeme rohlíčky.
  4. Dáme je na vymazaný plech dále od sebe (případně můžeme použít i papír na pečení). Potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 10 minut nakynout. Upečeme při teplotě 180 stupňů asi 15-20 minut do růžova. Upečené posypeme moučkovým cukrem a vanilkou.

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od
skvělé pekařky - Simonaszolnoki