Slaný koláč se zeleninou

Výborný slaný koláč plný zeleniny - hrách, mrkev, brokolice nebo jiná zelenina, kterou přidáte podle vlastní chuti.

Přidal:admin, 5.4.2015
Kategorie: Moučníky, Hlavní jídla
Slaný koláč se zeleninou

Suroviny

Těsto:
350 gpolohrubá mouka
150 gmáslo
1 ksvejce
1-2 lžícesmetana
1 lžičkasůl
Náplň:
200 ghrách
200 gmrkev
200 gbrokolice
300 gzakysaná smetana
6 ksvejce
50 gsmetanový sýr
sůl
pepř
Vrch:
1 ksžloutek
1 lžičkamléko

Postup přípravy

  1. Ze surovin na těsto zpracujeme hladkou hmotu, kterou zabalíme do fólie a odložíme do lednice na půl hodinu.
  2. Hrách, mrkev nakrájenou na kostičky a brokolici, nakrájenou na menší kousky vaříme v osolené vodě do měkka.
  3. Smetanový sýr utřeme s vajíčky (3 ks) do hladké hmoty, přidáme sůl a pepř.
  4. Plech vymažeme olejem. Odleželé těsto rozdělíme na 2 části v poměru 2: 1. Větší část těsta zpracujeme do kulky, umístíme na plech a rukama těsto roztáhneme do požadované velikosti (cca kruh o průměru 26 cm). Navrstvíme zeleninu, zakysanou smetanu a na vrch rozmíchaný smetanový sýr s vajíčky. Do středu náplně uděláme důlek a rozbijeme tři vajíčka.
  5. Menší těsto na pracovní desce rozválíme do takové velikosti, abychom zakryli celou nádivku. Kraje stiskneme, aby nádivka nevytekla. Na vrchu uděláme pár řezů, aby měla kudy unikat pára během pečení. Pečeme při teplotě 180 stupňů 40 - 45 minut. Vrch nezapomeneme potřít rozšlehaným žloutkem, do kterého jsme přidali mléko.
  6. Upečený koláč podáváme horký nebo pořádně vychlazený. Dobrou chuť!

Zdroj: Citromhab