Slaný ricottový koláč

Ricottový koláč. Autor: sonizna

Přidal:sonizna, 22.10.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Slaný ricottový koláč

Suroviny

Budeme potřebovat:
500 gricotta
55 gcukr krysta
1 lžičkakypřící prášek do pečiva
220 ghladká mouka
3 ksvejce
60 mlmléko polotučné
100 gmozzarella
100 gplísňový sýr
200 gparmská šunka
100 gmáslo
1 špetkasůl

Postup přípravy

  1. Smícháme máslo nakrájené na kostičky (nikoli změklé), mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujeme směs podobnou drobence.
  2. Poté přimícháme mléko, cukr, jeden žloutek a vypracujeme hladké, ale tuhé těsto. Pokud je příliš lepivé (nešlo by nám rozválet), tak přidáme mouku. Dáme odpočívat do lednice.
  3. V jiné misce smícháme ricotta, dvě vejce a zbylý bílek, nastrouhanou mozzarelu a nastrouhaný plísňový sýr a nakrájenou parmskou šunku.
  4. Z těsta oddělíme jednu třetinu. Zbylé dvě třetiny vyválíme a vyložíme jimi koláčovou formu. Okraje těsta budou tvořit i okraje koláče.
  5. Nyní nalijeme ricottovou směs.
  6. Rozválíme zbylou třetinu těsta a dáme ji nahoru na koláč. Přimáčkneme k sobě okraje těsta.
  7. Pečeme 20 minut na 200 °C a poté 20 minut na 180 °C.
  8. Až koláč trochu vychladne, můžeme krájet.