Slavnostní punčové řezy

Nejoblíbenější zákusek - punčový řez. Zvyknete ho i vy připravovat takto? Barevné těsto uprostřed, pokvaskovitý džem a na vrchu punčová poleva. Mňamka!

Přidal:admin, 8.3.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Slavnostní punčové řezy

Suroviny

Světlé těsto:
7 lžicpolohrubá mouka
8 lžickr. cukr
8 lžicvoda
8 ksvejce
1 bal.kypřící prášek
Tříbarevné těsto:
2 hrnky(250ml) moučkový cukr
2 hrnkypolohrubá mouka
450 gpikantní džem (cca)
250 gmáslo
500 mlovocný sirup (nejlépe malinový)
100 mlrum
2 lžícekakao
½ bal.kypříci prášek
7 ksvejce
3 kspunčová polevá (polotovar Dr. Oetker)
1 lžíčkapunčová aroma
růžové barvivo

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme, přidáme cukr, vodu, žloutky, nakonec směs rozdělíme na polovinu a připravenou mouku s kypř. práškem přisypeme až těsně před pečením. Z hmoty upečeme dva pláty na plechu s mastným papírem. Pečeme při teplote 180 ° C.
  2. Barevné těsto: žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec tuhý sníh z bílků. Směs rozdelíme na tři části: žlutou, hnědou (přidáme kakao) a červenou (přidáme potravinářské barvivo).
  3. Na plech vyložený mastným papírem lžící klademe střídavě z každé barvy těsta hromádky a nakonec zarovnáme - dáme upéct do vyhřáté trouby na cca 180 ° C.
  4. Bílý piškotový plát natřeme polovinou džemu, položíme na něj barevné těsto hustě ho propícháme vidličkou a polijeme sirupem smíchaným s rumem a aromou. Je třeba použít celý obsah tekutiny, ale třeba dávat pozor, aby vám šťáva nestékala po bocích - nasákne spodní piškot.
  5. Natřeme druhou polovinou džemu, přikryjeme druhým plátem a polijeme polevou. Polevu necháme dobře ztuhnout a zaschnout a krájíme mokrým, dlouhým zoubkovaným nožem. Dobrou chuť!

Zdroj: Pečené, varené s Ivou