Slavnostní řezy

Velmi oblíbené sladké řezy, vhodné pro různé příležitosti, jako jsou svatby, oslavy, narozeniny, ...

Přidal:admin, 2.12.2014
Kategorie: Koláče, cukroví, Vánoce, Moučníky
Slavnostní řezy

Suroviny

Kakaové těsto:
200 gmouka
50 gmáslo
50 gkr. cukr
30 gkakao
1 ksvejce
1 bal.prášek do pečiva
trochu mléka
Piškotové těsto:
4 ksvejce
8 lžickr. cukr
8 lžicpolohrubá mouka
Krém:
1 ksvejce
500mléko
3 lžícehladká mouka
200 gmoučkový cukr
200 gmáslo
1 bal.vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kakaové těsto. Všechny složky určené na kakaové těsto si spojíme do jedné masy. Rozdělíme na polovinu a vyválíme 2 pláty těsta o velikosti cca 24 x 36 cm. Přeložíme ho na pomoučený plech (nebo na plech jsme dali papír) a propícháme ho vidličkou. Pečeme cca 5-6 minut při 180 stupních. Ještě horké pláty těsta ořízneme (nepravidelné kraje) a necháme vychladnout.
  2. Připravíme si piškotový plát těsta. Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny a nakonec přidáváme po lžících mouku. Připravené těsto si vylijeme na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme péct. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 20 - 25 minut.
  3. Připravíme si krém. Do mléka si přidáme mouku a důkladně promícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Přidáme vajíčko a důkladně vařečkou vyšleháme. Přidáme vanilkový cukr a dáme vařit. Vaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout. Máslo si vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme uvařenou vychladlou hmotu.
  4. Můžeme vrstvit. Na kakaový plát těsta si naneseme nádivku, položíme piškotový plát těsta, natřeme nádivku a zakryjeme to druhým kakaovým plátem těsta. Necháme v lednici odstát minimálně 3 hodiny a následně si ho ozdobíme podle sebe /moučkovým cukrem nebo čokoládou/. Dobrou chuť!