Slavnostní slaný dort

Výborný slaný dort. Dorty nemusí být pouze sladké, ale mohou být připraveny i naslano.

Přidal:admin, 25.4.2016
Kategorie: Dorty
Slavnostní slaný dort

Suroviny

Těsto:
6 ksvejce
6 lžicpolohrubá mouka
75 mlolej
špetkasůl
300 gšpenát
Náplň:
300 gsmetanový sýr
500 gzakysaná smetana
400 gšunka
rajče
vajíčka
okurka
olivy
chřest
petrželka
bazalka
smetanový sýr na ozdobu

Postup přípravy

  1. Špenát na těsto spaříme. Spařený špenát nakrájíme na menší kousky a rozdělíme ho na polovinu.
  2. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm, dno vyložíme pečícím papírem.
  3. Budeme péct tři stejné těsta, čili všechny suroviny na těsto rozdělíme na polovinu. 2 bílky vyšleháme do tuhé pěny, přidáme žloutky, sůl, 25 ml oleje a polovinu špenátu a prosátou mouku. Navrstvíme do formy, pěkně uhladíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 st. cca 8-10 minut. Takto upečeme 3 těsta. Jedno těsto bude bez špenátu.
  4. Smetanový sýr utřeme se smetanou, nadrobno nakrájenou šunkou, ochutíme solí a pepřem. Náplň natřeme na pláty těsta a poklademe na sebe. Můžete ještě mezi jednotlivé pláty těsta poskládat plátkový sýr nebo jiné suroviny, které máte rádi.
  5. Vrch ozdobíme podle vlastní fantazie - okurkou, petrželkou, chřestem, rajčaty, vajíčky, olivami a boky můžete olepit špenátem nebo bylinkami. Vrch ještě ozdobíme smetanovým sýrem (pomocí cukrářského sáčku). Odložíme ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.

Zdroj: Coolinarika