Slovenské perky s povidly a mákem

Recept je velmi starý a na Slovensku se dědí z generace na generaci.

Přidal:admin, 13.12.2014
Kategorie: Hlavní jídla, Koláče, cukroví
Slovenské perky s povidly a mákem

Suroviny

SUROVINY NA 50 PORCÍ:
900 gbrambory
300 ghrubá mouka
1/4 lžičkysůl
Náplň:
400 gpovidla
300 gmletý mák
moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Těsto: Brambory ve slupce si uvaříme den dopředu, oloupeme. Nastrouháme na jemno, přidáme mouku, sůl a vypracujeme těsto. Nemíchat dlouho, aby se nelepilo. Na pomoučeném vále rozválíme na tloušťku 3 mm, pokrájíme na obdélníky 6 x 12 cm.
  2. Do středu položíme za malou lžičku švestkových povidel, přeložíme na polovinu a vidličkou přitlačíme okraje, aby se při vaření neotevřely.
  3. Dáme sevřít vodu, kterou osolíme a perky vkládáme po 15 kusů, promícháme, vaříme dokud nevyplavou na povrch. Ještě je necháme chvíli ve vodě, aby těsto nebylo syrové a vyjmeme. Hned je obalíme mletým mákem a posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé
pekařky - Blažena Sadovska