Slovenské ŽIARSKE řezy

Zákusek se skládá z 15 vajec, ale o to je chutnější. Vyjde vám velký plech, hodí se na oslavy nebo jiné slavnosti. Oříšková nádivka je netradiční a chutná opravdu skvěle. Doporučuji vám připravit tento slovenský zákusek. Autor: Marta Mlyn

Přidal:Marta Mlyn, 16.11.2016
Kategorie: Moučníky
Slovenské ŽIARSKE řezy

Suroviny

Světlé těsto:
10 ksvejce
12 PLkr. cukr
2 Plvoda
8 PLhrubá mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
Tmavé těsto:
5 ksvejce
6 PLmoučkový cukr
2 PLvoda
100 ghrubá mouka
25 gkakao
Náplň:
200 mlmléko
300 gkr. cukr
2 bal.vanilkový cukr
300 gmleté oříšky
375 gmáslo
200 gmarmeláda (kyselá)
čokoláda a oříšky na ozdobu

Postup přípravy

  1. Připravíme si světlé těsto. Z uvedené dávky upečeme 2 pláty. Bílky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme postupně jeden žloutek po druhém, vodu a už jen vařečkou přimícháme hrubou mouku, kterou jsme předem smíchali s práškem do pečiva. Upečeme při teplotě 200 stupňů dozlatova. Těsto se snažíme rovnoměrně rozložit na 2 pláty.
  2. Stejně vyšleháme i tmavé těsto a při stejné teplotě pečeme.
  3. Náplň:
    Mléko ohřejeme, přidáme za stálého míchání ořechy, cukr a vanilku. Kaši necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, postupně zašleháme ořechovou kaši a hotovo.
  4. Na světlé těsto natřeme polovinu marmelády, potřeme krémem, uložíme tmavý plát, potřeme krémem a zakryjeme to světlým těstem, které jsme potřeli zbylou marmeládou. Pokud se vám zvýšilo ořechové náplně jako mně, potřete vrch a ozdobte sekanými oříšky a čokoládou.
  5. Dáme ztuhnout do ledničky a můžeme podávat.