Smetanová bublanina

Jemná, nadýchaná a chutná bublanina. Těsto je křehké ze zakysané smetany. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 10.6.2016
Kategorie: Moučníky
Smetanová bublanina

Suroviny

80 gměkkého másla
3 ksvejce (větší stačí 2)
300 gpolohrubé mouky
150 gkrupicového cukru
200 g16% kysané smetany
1 bal.kypřící prášek do pečiva
1 bal.vanilkový cukr s rumovou příchutí

Postup přípravy

  1. Máslo s cukry a žloutky ušleháme do husté pěny. Bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Do žloutkové hmoty přidáme zakysanku, kterou necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Mouku a kypřící prášek prosijeme a na střídačku a po částech přidáváme společně s bílkovým sněhem do žloutkové hmoty.
  3. Menší pekáček (35 x 24 cm) s vyšším okrajem vystříkáme olejovým sprejem a vysypeme hrubou moukou. Těsto pomocí stěrky vyrovnáme do pekáčku a přidáme libovolné sezonní ovoce: jahody, třešně, višně, rybíz... pokud máme větší např. meruňky nebo broskve, tyto překrájím na menší kousky.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 20 až 25 min. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)