Snadná MARLENKA

Chuť Marlenka je neodolatelná. Medové těsta, ořechová nádivka se salkem. Mňamka!

Přidal:admin, 14.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Snadná MARLENKA

Suroviny

Těsto:
300 gcukr moučkový
400 gmouka hladká
250 gmásla
1 lžícesoda bikarbona
3 ksvejce
3 lžícemed
dle potřeby mléko cca 150-200ml
Nádivka:
400 gmáslo
2 ksplechovky salko slazené nebo karamelové
Na ozdobení:
1 hrstořechy vlašské
1 ksPikao kakaové nebo čokoládový toping

Postup přípravy

  1. Těsto:
    Nad párou si rozpustíme jedno celé máslo. Přidáme med, vejce, moučkový cukr, jedlou sodu a mouku. Vše spolu dobře promícháme. Když je těsto příliš husté přidáme trochu mléka a znovu rozmícháme. Nakonec si těsto odvážíme, a rozdělíme si ho na tři stejné části.
  2. Na plech klasické velikosti si dáme pečící papír, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta. Těsto roztíráme až těsně po okraj !!! Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 12 minut. Těsto je hotové když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout jakoby se už pomaličku pripekalo. (S těstem nakládáme velmi opatrně je křehké a mohlo by se zlomit !!!)
  3. Upečený plát těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, otočíme ho a okraje ořízneme. (Spodní strana cesta má větší množství bublinek, proto později snadněji do sebe vpije nádivku a těsto nám rychleji změkne). Ořezáváme z každé strany cca 2cm.
  4. Zbylé kousky těsta vložíme do misky a prsty nadrtíme na jemnou drobenku, kterou později použijeme na zdobení koláče.
  5. Náplň:
    V misce si vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přimícháme slazené nebo karamelové salko.
  6. Nádivku si odvážíme a rozdělíme na tři části. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme na něj první část nádivky. Postup opakujeme is ostatními pláty těsta. Třetí část nádivky natřeme na vrch koláče a potřeme s ní i boky.
  7. Na ozdobu: 
    Vlašské ořechy si nasekáme najemno a smícháme s orezkami, které si namrvíme na jemné drobky. Obsypeme tím celý koláč a nakonec ozdobíme Pikaem, nebo topingem. Koláč necháme odstát min. 24 hodin.

* TIP: Nejlepší je nechat koláč alespoň polovinu času postát při pokojové teplotě, aby se nádivka pěkně vpila do těsta. Marlenka je velmi chutná a v řezu výraznější i když místo karamelového salka použijete bílé slazené.

Zdroj: Pečené, varené s Ivou