Šomlói halušky s vanilkovým krémem

Tradiční maďarský recept, který je velmi populární hlavně na severu krajiny. Nevyžaduje velkou zručnost, chuť je výborná. Mňam!

Přidal:admin, 27.4.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Šomlói halušky s vanilkovým krémem

Suroviny

Světla piškota:
4 ksvejce
4 lžícekr. cukr
4 lžícepolohrubá mouka
1/2 bal.prášek do pečiva
Tmavá piškot:
4 ksvejce
4 lžícekr. cukr
3 lžícepolohrubá mouka
1 lžícekakao
1/2 bal.prášek do pečiva
Krém:
2 bal.vanilkový pudink
700 mlmléka
8 lžickr. cukr
250 mlsmetana
Punč:
250 mlvoda
200 gkr. cukr
2 kspomeranč
100 mlrum
Čokoládová poleva:
150 mlvoda
100 gkr. cukr
200 ghořká čokoláda
100 mlrum
Dále budeme potřebovat:
100 gvlašské ořechy
500 mlsmetana ke šlehání
čokoládová rýže

Postup přípravy

  1. Světla piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
  2. Tmavá piškota:
    Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto navrstvíme na plech (25 x 35 cm), který jsme vystlali papírem a upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů.
  3. Krém:
    700 ml mléka dáme ohřát na oheň, přidáme pudinkové prášky, cukr a uvaříme hustý krém. Hustý krém zakryjeme fólií a necháme vychladnout. 250 ml smetany vyšleháme do tuhé pěny a přidáme ji k pudinku. Spojíme.
  4. Punč:
    250 ml vody dáme ohřát na oheň. Přidáme cukr a rozvaříme ho. Když máme cukr rozpuštěný, přidáme šťávu z pomerančů a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče. Přidáme rum a chvíli povaříme.
  5. Čokoládová poleva:
    150 ml vody dáme ohřát, přidáme cukr a chvíli povaříme. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a rum. Spojíme a necháme mírně vychladnout.
  6. Připravíme si  větší zapékací misku. Na dno naskládáme natrhané tmavé těsto, nalijeme polovinu punče, naneseme třetinu krému, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zalijeme čokoládovou polevou. Natrháme světlé těsto, které zalijeme druhou polovinou punče, naneseme druhou třetinu krému, posypeme nasekanými ořechy a zalijeme druhou polovinou čokoládové polevy. Navrstvíme zbývající krém, vyšlehanú šlehačku a vrch posypeme čokoládovou rýží. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika