Štafetky - roládky

Pokud máte mnoho zbylých bílků, určitě zkuste štafetky - roládky. Klasicky je známe jako mini obdélníky, ale i tyto roládky jsou luxusní. Jsou docela jednoduché na přípravu a radím je mezi nejchutnější vánoční koláčky. Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 24.10.2016
Kategorie: Vánoce, Vánoční cukroví, Moučníky
Štafetky - roládky

Suroviny

Těsto:
320 gbílky
210 gkr. cukr
90 gmleté ​​vlašské ořechy
80 ghladká mouka
Krém:
40 ghladká mouka
40 gmáslo
1 PLkáva
200 mlmléka
150 gmoučkový cukr
250 gmáslo
1 PLrum
Poleva:
100 gčokoláda
30 g100% tuk

Postup přípravy

  1. Když se jedná o štafetky, stále bílky vážím. Orientačně by to mělo být 7-8 ks bílků, ale záleží na velikosti vajec.
  2. Bílky vyšleháme postupně do pěny spolu s kr. cukrem. Pak už jen zlehka vmícháme mleté vlašské ořechy a mouku. Těsto rozetřeme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme při teplotě 200 stupňů cca 8 minut.
  3. Těsto po upečení stáhneme z papíru na pečení a necháme vychladnout. Po vychladnutí je překrojíme na tři pruhy.
  4. Připravíme krém - mouku máslo usmažíme na pánvi, přidáme kávu (prášek - instantní kávu) a zalijeme mlékem. Hmotu necháme sevřít a za stálého míchání uvaříme kaši. Necháme vychladnout za občasného promíchání.
  5. V misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme kávovou kaši a vyšleháme hladký krém, který ochutíme ještě rumem.
  6. Krém naneseme na pláty těsta a rolujeme. Stále odkrojíme když uděláme rolku - cca 5 cm. Kraje máčíme v rozpuštěné čokoládě, do které jsme přidali tuk.