Štajerský nudle

Jednoduché, chutné a příjemně vonící tvarohové pokušení. Mňam.

Přidal:admin, 27.11.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Štajerský nudle

Suroviny

Těsto:
500 gtvaroh
15 lžicpolohrubá mouka
1 ksvejce
špetka soli
Omáčka:
5 ksžloutku
200 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
200 gsmetana šlehačková
5 ksbílku
1 lžícemáslo
1 lžícestrouhanka
šťáva a kůra z citronu
Dále budeme potřebovat:
2 lžícezakysaná smetana
1 lžícemoučkový cukr

Postup přípravy

  1. Tvaroh smícháme s mouku a špetkou soli. Nakonec přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto. Těsto se musí dát tvarovat - tehdy je dobré.
  2. Na desce si rozválíme plát těsta na tloušťku ca 1 cm. Nakrájíme si plátky dlouhé cca 3 - 4 cm. (Vytvoříme si malé těstoviny).
  3. Takto připravené tvarohové těstoviny si uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali olivový olej - pár kapek. Vaříme cca 5 minut.
  4. Připravíme si omáčku. Žloutky si nad párou vyšleháme s cukrem moučkovým a vanilkovým, přidáme smetanu. Pak vmícháme vyšlehané bílky. Do takto připravené omáčky si vmícháme uvařené těstoviny a promícháme.
  5. Navrstvíme na sebe do formy na pečení, mezi to potřeme rozpuštěné máslo a posypeme trochou strouhanky. Takto navrstvené těsto si dáme zapéct do trouby na 180 stupňů do zlata.
  6. Jednu vrchovatou lžíci moučkového cukru smícháme se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou a kůrou a důkladně promícháme.
  7. Když máme koláč upečený, vrch ozdobíme připraveným dipem ze zakysané smetany a podáváme. Dobrou chuť!