Šťavnaté oříškové řezy

Šťavnatý oříškový koláček díky pomerančové šťávě. Rychlý a jednoduchý koláček na přípravu.

Přidal:admin, 24.1.2016
Kategorie: Moučníky
Šťavnaté oříškové řezy

Suroviny

Těsto:
3 ksvejce
3 šálkykr. cukr
3 šálkyolej
4 šálkymléko
3 šálkymleté vlašské oříšky
5 šálkůpolohrubá mouka
1 bal.prášek do pečiva
1 kspomeranč
1 bal.vanilkový cukr
1/4 lžičkysůl
Nádivka:
10 lžicmoučkový cukr
6 lžicvoda
100 ghořká čokoláda
180 gmáslo
4 šálkymleté vlašské ořechy
1 lžícerum
Dále budeme potřebovat:
1 kspomeranč
vlašské ořechy na ozdobu
čokoládová rýže na ozdobu

Postup přípravy

  1. V misce smícháme mouku, oříšky, prášek do pečiva, nastrouhanou pomerančovou kůru a dobře promícháme.
  2. V druhé misce utřeme vajíčka s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a vanilkový cukr. Do této hmoty přidáme sypkou směs a hmotu vylijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu.
  3. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu.
  4. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme vodu, nalámanou čokoládu a máslo. Vše vaříme na mírném plameni za občasného míchání. Když se všechny složky spojily, přidáme ořechy a dobře promícháme. Nakonec ochutíme rumem a odstraníme z ohně. Necháme mírně vychladnout.
  5. Upečený plát těsta překrojíme na polovinu, polijeme je pomerančovou šťávou a můžeme vrstvit.
  6. Jeden politý plát těsta potřeme polovinou náplně, položíme druhý plát těsta a navrstvíme zbylou nádivku. Odložíme do lednice nejlépe na celou noc, aby se chutě propojily. Vrch posypeme oříšky, čokoládovou rýží nebo zapojíte vlastní fantazii.

Zdroj: Coolinarika