Sterilovaný okurkový salát - zásoby na zimu

Pokud máte rádi okurkový salát a nevíte se ho vzdát ani v zimě (okurky kupujete a připravujete si čerstvý) doporučujeme udělat si zásoby na zimu. Okurky nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte ocet, cukr, sůl, česnek, cibuli, kopr a koření. Zabere vám to maximálně 1 hodinku, kdy si připravíte salát, natlačíte ho do sklenic a zavaříte. Určitě vyzkoušejte, je vynikající.

Přidal:admin, 20.7.2017
Kategorie: Zavařeniny
Sterilovaný okurkový salát - zásoby na zimu

Suroviny

2 kgokurky
300 gcibule
3 stroužkyčesnek
3 PLocet
3 PLkopr
2 PLkr. cukr
2 lžičkysůl
špetkapepř

Postup přípravy

  1. Okurky namočíme do studené vody po dobu 10 minut, poté je pořádně omyjeme a necháme v sítku okapat, případně osušíme utěrkou.
  2. Cibuli nakrájíme na menší kostky, česnek neprotlačujeme, ale také nakrájíme nadrobno.
  3. Do velké misky dáme cibuli, česnek, na struhadle nastrouhané okurky, přidáme ocet, nasekaný kopr, cukr, sůl a pepř.
  4. Vše spolu promícháme a necháme odstát půl hodinu. Po půl hodině ještě jednou směs promícháme a můžeme plnit omyté a suché sklenice.
  5. Sklenice důkladně uzavřeme a dáme do hrnce s vodou (voda by měla být do poloviny poháru). Od bodu varu odsledujeme 10 minut a necháme sterilizovat.
  6. Pak sklenice vyjmeme, zkontrolujeme, zda víčka těsní, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Zdroj: Smaczny