NejRecept.cz Dezerty Moučníky Štolverkové řezy - FOTOPOSTUP
Štolverkové řezy - FOTOPOSTUP
Recept Štolverkové řezy - FOTOPOSTUP
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Izabella929@azet.sk Izabella929@azet.sk    ·   12.3.2017

Štolverkové řezy - FOTOPOSTUP

Jeden z mých nejoblíbenějších zákusků. Miluji ho ke kafíčku nebo k šálku čaje, pokud mám kofeinu dost. Tři tenké těsta střídavě naskládané na sobě s jemným smetanovým krémem a na vrchu bohatá vrstva šlehačky a ještě jsem zdobila i sice kupovanou pařížskou šlehačkou, ale nevadí. Někdy dělám i domácí, kterou připravuji den dopředu, ale věřte, že i s touto to je tak dobré, že jeden kousek vám stačit nebude. Autor: Izabela

Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka speciál
150 g
moučkový cukr
50 g
máslo
2 PL
kakao
1 ks
vejce
1 ČL
soda bikarbona
3 PL
zakysaná smetana

Krém:

300 ml
mléko
100 g
cukr krystalový
1 bal.
vanilkový cukr
2 bal.
smetanový pudinkový prášek
150 g
máslo

Na vrch:

300 ml
šlehačka
1 PL
cukr
2 bal.
Smetafix

Kromě toho:

6 PL
broskvový džem domácí
300 ml
pařížská šlehačka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Na pracovní desku jsem prosála mouku, přidala jsem sodu, moučkový cukr, máslo, vejce, kakao a smetanu. Z uvedených surovin jsem zpracovala polotuhé těsto. Rozvážila jsem ho na 3 stejné části. S těstem se velmi dobře pracuje, proto jsem ho válela na pečícím papíře. Vyválené těsta jsem ukládala na sebe, pokud se trouba vyhřála na 180 st. Pekly se 7 min. a upečené jsem ukládala opět na sebe i s papírem a nechala chladit na mřížce.
  2. Připravila jsem krém. Do hrnce jsem dala karamelizovat cukr. V mléce jsem vymíchala smetanové pudinky a vanilkový cukr. Do rozpuštěného cukru jsem nalila polovinu mléka a pak jsem přilila za stálého míchání i mléko s pudinkem. Hustou kaši jsem nechala vychladit a ke vlažné jsem vmíchala máslo. Všechno jsem dobře vyšlehala mixérem. Krém jsem rozdělila na 2 stejné části a uložila do lednice ztuhnout.
  3. Sestavila jsem koláč: Na spodní plát těsta jsem rozetřela horký džem. Na džem jsem natřela polovinu krému a položila jsem druhý plát těsta. Natřela jsem ho horkým džemem a pak druhou částí krému. Položila jsem třetí plát těsta a koláč jsem uložila do lednice na 2 hodiny. Pak jsem ho na celou noc zatížila - 3 kg cukru.
  4. Šlehačku, cukr a Smetafix jsem vyšlehala mixérem na tvrdý sníh. Natřela jsem vrch koláče a uložila do lednice ztuhnout. Do sněhu jsem udělala vlnovkové zdobení. Takto by to mohlo i zůstat, ale já jsem zdobila koláč pařížskou šlehačkou. Krájela jsem horkým nožem. Krém v tomto zákusku má chuť jako štolwerky, nebo polské Krówki, proto se jmenuje štolverkový řez. Přeji vám dobrou chuť.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář