Strouhaný makový koláč s tvarohem

Lahodný strouhaný makovo tvarohový koláč. Kombinace máku a tvarohu je vynikající, určitě vyzkoušejte.

Přidal:admin, 12.8.2016
Kategorie: Moučníky
Strouhaný makový koláč s tvarohem

Suroviny

Těsto:
200 ghladká mouka
200 gpolohrubá mouka
4 ksžloutky
4 lžícezakysaná smetana
150 gmáslo
50 gmoučkový cukr
1/2 bal.prášek do pečiva
podle chuticitronová kůra
Maková náplň:
200 gmletý mák
50 gkr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
150 mlmléka
2 ksbílky
Tvarohová náplň:
500 gtvaroh
3 lžícedětská krupice
100 gkr. cukr
2 ksbílky
Dále budeme potřebovat:
4 lžícemarmeláda

Postup přípravy

  1. Obě mouky prosejeme přes jemné síto do misky, přidáme žloutky, měkké máslo, zakysanou smetanu, cukr, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Vše spolu důkladně zpracujeme do kuličky.
  2. Kuličku rozdělíme na 2 části v poměru 2: 1. Větší kuličku dáme do chladničky a menší do mrazničky.
  3. Připravíme si kulatou formu, dno vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
  4. Maková náplň:
    Mák, cukr, vanilku zalijeme horkým mlékem a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
  5. Tvarohová náplň:
    Bílky vyšleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme tvaroh, dětskou krupici a cukr.
    Větší část těsta na pomoučeném pracovní desce rozválíme na velikost formy a opatrně těsto přendáme na dno i na boky a rukama ho mírně utlačíme. Potřeme džemem.
  6. Navrstvíme makovou náplň a následně tvarohovou. Pěkně uhladíme a na tvarohovou náplň nastrouháme těsto z mrazáku.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě při tepltoe 180 stupňů cca 40-50 minut.
  8. Před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Coolinarika