Strouhaný tvarohový koláček

Originální recept na výborný koláč s tvarohem. Tradiční receptura, která Vás nezklame. Autor: Gaštanka

Přidal:Gaštanka, 13.10.2014
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Strouhaný tvarohový koláček

Suroviny

Těsto:
230 gpolohrubé mouky
110 gmásla
1 lžičkuprášku do pečiva
2 lžícepr. cukru
2 lžícemléka
2 lžícekakaa
Náplň:
500 gjemného tvarohu
2vajíčka
150 gmoučkového cukru
1 lžícekukuřičného škrobu
1 lžícevanilkového cukru
1 lžícecitronové kůry

Postup přípravy

  1. V misce si smícháme prášek do pečiva s moukou. Přidáme kakao, máslo, cukr, mléko a vyhneteme do hladka. Z výsledného těsta vytvarujeme 2 kuličky, které zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici po dobu cca jedné hodiny, aby bylo těsto pevné.
  2. V druhé misce smícháme žloutky, vanilkový cukr, moučkový cukr, tvaroh, citrónovou kůru, škrob a vymícháme dohladka. V druhé misce vyšleháme bílky do tuhé pěny a následně je pomalu a jemně přimícháme do vyšlehané tvarohové hmoty.
  3. Těsto z ledničky vyjmeme a na hrubém struhadle ho nastrouháme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu na pečení. Nezapomínáme na rovnoměrné rozmístění těsta na plechu.
  4. Nalijeme na něj tvarohovou náplň a nastrouháme druhou, resp. vrchní část těsta.
  5. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů cca 45-50 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
  6. Vychladlý nařežeme na řezy a podáváme.