NejRecept.cz Část dne Oběd Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)
Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)
Recept Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   26.4.2017

Šúlanky s mákem (tradiční bramborové těsto)

Stará dobrá klasika, která zmizí z talíře za pár minut, za to vám ručím. Pokud máte rádi mák, přidejte ho tam mnohem víc než já. Já jsem spíše za menší porci. Bramborové těsto s hrubou moukou (nepoužívejte ani polohrubou ani hladkou, to pravé bramborové těsto je pouze z hrubé mouky) vařené v horké vodě ve tvaru "šálanky" s drobenkou z mletého máku a moučkového cukru. Někdo má rád i s oříšky, je to na vás jakou drobenku zvolíte. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

400 g
brambor (netto)
150 g
hrubé mouky
1 ks
vejce
1 lžíce
octa
1 lžička
soli

K podávání:

mletý mák
moučkový cukr
přepuštěné máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Brambory si uvaříme ve slupce den předem. Druhý den je oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme zbývající ingredience a rychle vypracujeme pružné nelepivé těsto.
  2. Vál nebo pracovní plochu zlehka poprášíme solamylem a těsto rozdělíme napolovic. Z každé poloviny vyválíme hada a příborovým nožem odkrajujem kousky, které "ušouláme" do požadovaného tvaru.
  3. V osolené vroucí vodě vaříme 5 minut od doby, kdy nám šulánky vyplavou k hladině. Zlehka je vařechou promícháme, aby se nám nelepily ke dnu hrnce.
  4. Na talířích posypeme mákem, cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář