Svěží jablečný vánek - FOTOPOSTUP

Poměrně rychlé jablečné řezy, které si oblíbíte. Svěží, chutné a nenáročné na přípravu. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 18.1.2016
Kategorie: Moučníky
Svěží jablečný vánek - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
6 ksvajec
12 lžicteplá voda
10 lžickr. cukr
12 lžicpolohrubá mouka
1 bal.prášek do pečiva
Jablečná hmota:
750 mlvoda
1 kgjablko
2 bal.vanilkový cukr
16 lžickr. cukr (nebo dle potřeby)
Dále budeme potřebovat:
3 bal.vanilkový pudink
250 gmáslo
500 mlsmetana ke šlehání
čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme teplou vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec jemně vařečkou přimícháme ušlehaný sníh z bílků.
  2. Takto připravené těsto navrstvíme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.
  3. Jablka očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které uvaříme v hrnci spolu s cukrem a vodou. Cukru nemusíte přidávat tolik, závisí na tom, jak sladká jablka máte. Vaříme na mírném ohni, dokud jablka nezměknou.
  4. Šťávou z jablek jemně polijeme těsto, které jsme popichali vidličkou a poklademe jablka. Rozmístíme je tak, aby byl pokryt celý povrch rovnoměrně. Zbylou šťávu dáme do hrnce, dolijeme vodu podle potřeby tak, abychom měli spolu 1 l, přidáme pudinkový prášek, důkladně rozmícháme a uvaříme na hustý pudink.
  5. Do horkého přidáme máslo a ještě teplý navrstvíme na jablka. Pěkně uhladíme a necháme vychladnout.
  6. Na vrch navrstvíme ušlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou.