Svíčková na smetaně

Klasika je klasika. Už jen při pohledu mi tečou sliny.

Přidal:admin, 7.5.2015
Kategorie: Hlavní jídla, Omáčky
Svíčková na smetaně

Suroviny

Budeme potřebovat:
hovězí zadní
hranolky voňavé slaniny
cibule
kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel... poměr 3:2:1
lžíce hořčice
bobkový list
nové koření
pepř
sůl
sádlo
smetana
mléko
kr. cukr
citronová šťáva
strouhaný perník
špetka sušeného tymiánu

Postup přípravy

  1. Maso prošpikujeme slaninou, kterou si nakrájíme na hranolky a necháme chvilku v mrazáku ( líp se potom špikuje).
  2. Maso svážeme potravinovou nití pro zachování tvaru, osolíme, opepříme a zprudka na kousku rozpáleného sádla ze všech stran opečeme. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli, taktéž všechnu kořenovou zeleninu, taky na kostičky nakrájenou, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
  3. Do tohoto základu dáme hořčici a chvilku restujeme. přidáme divoké koření, prošpikované a opečené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péci do trouby. Během pečení maso podléváme podle potřeby. Hotovo máme za cca 2 hodiny, záleží na tom, jak nám peče trouba a jaké máme maso. Maso vyjmeme a necháme trochu vychladnout. Zbavíme ho provázku a nakrájíme na plátky. Vyjmeme koření a tyčovým mixérem zeleninu roxmixujeme.
  4. Přidáme smetanu, mléko a kdo chce, přidá do mléka hladkou mouku. Povaříme, dochutíme citronovou šťávou, solí, cukrem... každý podle své chuti.
  5. Přidáme 2 lžíce strouhaného perníku a nakonec omáčku ještě propasírujeme přes sítko. Dobrou chuť!

Zdroj: Vaření s Tomem