Sýrové croissanty

Domácí sýrové croissanty. Kynuté těsto, do kterého se přidává jogurt je vláčné a nadýchané. Výborná volba na pohoštění.

Přidal:admin, 11.3.2015
Kategorie: Moučníky
Sýrové croissanty

Suroviny

Těsto:
350 ghladká mouka
350 gpšeničná polohrubá mouka
40 gčerstvé droždí
100 mlmléka
100 mlolej
350 gbílý jogurt
2 ksvejce
1 lžícesůl
1 lžičkakr. cukr
Dále budeme potřebovat:
50 gmáslo
250 gtvrdý sýr
1 ksvejce na potření

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejeme, přidáme kr. cukr a droždí - připravíme kvásek.
  2. Ostatní suroviny na těsto smícháme v misce, přidáme vykvašený kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě nakynout.
  3. Když nám těsto připravené, rozdělíme ho na 6 stejných částí. Každou část rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu.
  4. 3 kruhy naskládáme na sebe. Každý kruh potřeme rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným sýrem.
  5. Ostrým nožem kruh nakrájíme na 6 trojúhelníků a každý trojúhelník srolujeme do tvaru croissanty (začínáme rolovat od širší části).
  6. Croissanty ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů pěkně do zlata. Vrch croissantu potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme ho ještě posypat strouhaným sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: Citromhab