Tažený závin s jablky

Můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky. Nebo bez. A výborný je i studený. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 1.5.2016
Kategorie: Moučníky
Tažený závin s jablky

Suroviny

Na těsto:
280 ghladké mouky
1/2 lžičkysoli
2 lžícerozpuštěného sádla
2 ksžloutky
1 lžíceocta
100 mlvlažné vody
Na náplň:
12 - 14 ksstředně velkých jablek
125 gmásla
4 hrstirozinek (namočíme si je přes noc do rumu)
3 hrstivlašských ořechů
8 lžicstrouhanky
1 lžícemleté skořice
šťáva z jednoho citronu
mletá skořice
krupicový cukr dle chuti

Postup přípravy

  1. Na silikonovou podložku nebo vál prosijeme mouku smíchanou se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého po částech za pomocí příborového nože zapracujeme vodu se žloutky, octem a sádlem (tuto směs důkladně prošleháme). Až se nám veškerá tekutina vsákne do mouky, odložíme nůž a zapojíme ručičky. Těsto velice důkladně propracujeme do komapktní, nelepivé, pružné a lesklé koule. Pokud se vám těsto ze začátku lepí na dlaně, tyto lehce poprašte hladkou moukou.
  2. Vypracovaný bochánek přikryjeme nahřátým hrncem a necháme 20 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň: Na lžíci másla osmahneme dorůžova strouhanku. Zbytek másla necháme rozehřát. Jablka oloupeme, ořechy nahrubo podrtíme, rozinky necháme okapat v sítku a ten rum z nich vypijeme :-)))). A jdeme na to! Najdeme si vhodnou pomůcku, na které pak budeme závin vinout... nějaké dostatečně velké plátýnko, kus starého ubrusu nebo prostěradla (klasická utěrka nestačí) Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Tu druhou pořád uchováváme v teple pod hrncem.
  3. Nejprve těsto vyválíme válečkem. Pak opět zapojíme ruce, resp. hřbety těchto a vytahujeme těsto do všech stran. Začímáne od prostředka, prstíkama pak vytáhneme i okraje. Těsto musí být tenké jako papír. Nevadí, když sem podaří vytvořit dírku... to se pak zavine :) Vytažený plát (placku) bohatě pokropíme máslem, posypeme polovinou strouhanky. Na tuto ihned nastrouháme na slzičkovém struhadle jablka, pokapeme citronovou šťávou.
  4. Rukama rovnoměrně rozprostřeme jablka po celé ploše, přidáme polovinu ořechů, rozinek, posypeme skořicí a cukrem dle chuti. Zavineme pomocí plátýnka a každý závin potřeme máslem. Kraje podhrneme pod těsto. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta. Záviny (můžeme si pomoci plátýnkem) přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení. Potřeme shora máslem a v troubě vyhřáté na 180 st. pečeme 30 - 40 minut. Do zbytku másla dáme lžíci rumu a tím tak ihned potřeme z trouby vytažené štrúdle.
  5. Bohatě pocukrujeme a můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky. Nebo bez. A výborný je i studený.

    Autor: Naďa I. (Rebeka)