Tradičně netradiční jablečný koláček

Něco sladké na zub po vydatném obědě. Ke kafíčku jako stvořený, jablečný koláček.

Přidal:admin, 17.1.2016
Kategorie: Moučníky
Tradičně netradiční jablečný koláček

Suroviny

Těsto:
460 ghladká mouka
40 gkakao
200 gmoučkový cukr
250 gmáslo
2 ksvejce
1 bal.prášek do pečiva
špetkasůl
Náplň:
1 kgjablka
4 lžícekr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
1/2 lžičkyskořice
2 lžícedětská krupice
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Jablka očistíme, zbavíme jadérek a nastrouháme je na hrubém struhadle. Vložíme do hrnce a dusíme, dokud se neodpaří přebytečná šťáva. Vmícháme dětskou krupici, cukr smíchaný se skořicí, vanilku a důkladně promícháme. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
  2. Ze surovin na těsto zpracujeme kuličku, kterou rozdělíme na 2 části tak, aby jedna část byla větší a jedna menší. Větší část rozválíme na plát, který přendáme na plech, který jsme vymastili máslem a vysypali moukou.
  3. Druhé, menší těsto rozválíme na plát, který nakrájíme na 2 cm široké proužky.
  4. Na těsto, které jsme položili na dno plechu navrstvíme mírně vychladlou jablečnou hmotu a poklademe proužky těsta tak, abychom vytvořili mřížku.
  5. Takto připravený koláč pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 35 - 40 minut. Upečený koláč vyjmeme z trouby, necháme v plechu zcela vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Zdroj: Citromhab