Tradiční české řezy (fotorecept)

Trochu náročnější koláček na suroviny, pracnost a také pro zkušenější pekařky. Ale zvládnete ho podle postupu a výsledná chuť je jako stvořená ke kávičce. Koláč je menších rozměrů na plech přibližně 22x33 cm.

Přidal:admin, 11.11.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Tradiční české řezy (fotorecept)

Suroviny

Těsto I .:
250 gmouka hladká speciál
50 gcukr moučkový
50 gmáslo
1 ksvejce celé
1/2 bal.prášek do pečiva
3 lžícekakaa
100 mlmléko
Těsto II .:
5 ksvejce celé
5 lžíccukr krystalový
5 lžícmouka hladká speciál
1/2 bal.prášok do pečiva
Krém:
500 mlmléko
6 lžickrupice dětská
200 gmáslo
200 gcukr práškový
1 lžičkaaroma punčová (nemusí být)
Na vrch:
100 gčokoláda hořká
8 lžicjahodový džem
tuk

Postup přípravy

  1. Připravíme si suroviny. Naprv si uděláme kakaové hnetené těsto. Všechny suroviny kromě mléka dáme do mísy a rukou prohněteme, aby se trochu spojilo máslo a sypké suroviny. Postupně přiléváme teplejší mléko a rukou vyhnete (asi 10 minut) bochník.
  2. Bochník těsta si pomocí kuchyňské váhy rozdělíme na dvě poloviny a odložíme do lednice. Přikryjeme sáčkem nebo kuchyňskou fólií.
  3. Připravíme si světlé těsto do středu koláče. Celá vejce vyšleháme na nejvyšším stupni s cukrem asi 10 minut, dokud není hmota skoro bílá a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, ale už jen zamícháme vařečkou.
  4. Těsto vylijeme na pečícím papírem vyložený plech a upečeme při 170 stupních asi 20 minut.
  5. Pokračujeme v přípravě kakaových plátů. Bochníky si na troše mouky rozválíme a přeložíme na plech. Plech si připravíme následovně. Otočíme ho naopak potřeme olejem a posypeme trochou mouky.
  6. Takto připravené těsta si postupně upečeme na 180 stupních, dáváme pozorm mohou se snadno spálit. Doba pečení jednoho těsta je 5-10 minut.
  7. Připravíme si kaši krém. Do hrnce nalijeme studené mléko a nasypeme krupici. Za stálého míchání přivedeme do varu a uvaříme hustou kaši. Necháme vyhcladnúť.
  8. Máslo pokojové teploty vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlou krupicovou kaši.
  9. Jdeme vrstvit koláč. Vezmeme si jeden tmavý plát a potřeme asi 4 lžícemi džemu. Necháme chvíli vsáknout.
  10. Potřeme polovinou bílého krupicového krému.
  11. Na krém položíme světlé těsto, potřeme 4 lžícemi džemu a necháme vsáknout.
  12. Znovu rozetřeme na džem zbylou část světlého krému.
  13. Nakonec přiložíme poslední kakaový plát a můžeme případně koláč i zatížit. Takto necháme koláč odpočívat i 24 hodin, hnědé těsta musí změknout.
  14. Okraje ořežeme a koláč potřeme čokoládovou polevou.
  15. Připravíme si ji tak, že čokoládu na vaření nebo hořkou rozpustíme ve vodní lázni a přidáme trochu tuku.
  16. Koláč krájíme až po důkladném ztuhnutí čokoládové polevy. Můžeme ho nechat odležet dalších 6 - 8 hodin, korpusy změknou a nádivky trochu vsáknou do těsta. Dobrou chuť!%