Tradiční oříškově kokosový řez v oplatce

Další skvělý recept našich babiček. Kokosová vrstva, oříšková vrstva a žloutkový krém. To vše ve dvou oplatkách.

Přidal:admin, 4.2.2016
Kategorie: Moučníky
Tradiční oříškově kokosový řez v oplatce

Suroviny

Kokosová vrstva:
4 ksbílky
150 gkr. cukr
150 gkokos
2 lžícehladká mouka
1 ksoplatka
Oříšková vrstva:
4 ksbílky
150 gkr. cukr
150 gmleté vlašské ořechy
2 lžícehladká mouka
1 ksoplatka
Krém:
8 ksžloutku
250 gmoučkový cukr
2 bal.vanilkový cukr
250 gmáslo

Postup přípravy

  1. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu. Mouku prosejeme přes jemné síto, přidáme kokos a jemně vařečkou promícháme. Hmotu rozetřeme na oplatkou vyložený plech, pěkně uhladíme a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
  2. Bílky vyšleháme do tuhé pěny, postupně přidáváme cukr a vyšleháme tuhý lesklý sníh. Přidáme prosátou mouku, kterou jsme smíchali s oříšky a jemně vařečkou promícháme. Znovu těsto navrstvíme na oplátku, pěkně uhladíme a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.
  3. Žloutky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuhé pěny, odstavíme, zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme mixérem do pěny, postupně přidáme vychladlou žloutkovou hmotu a dobře vyšleháme.
  4. Krém natřeme na oříškové těsto, pěkně uhladíme a položíme kokosové těsto tak, aby byla oplatka nahoru. Necháme ztuhnout v lednici a krájíme ostrým nožem.

Zdroj: Coolinarika