Tradiční rumové řezy

Tradiční slavnostní koláč. Jednoduchý na přípravu, proto ho zvládnou i začátečnice v pečení.

Přidal:admin, 18.10.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Tradiční rumové řezy

Suroviny

Těsto (1 šálek = 200 ml):
4 ksvejce
1 šálekkr. cukr
6 lžicmed
6 lžicolej
6 lžicmléko
2 lžícejedlá soda
podle potřeby hladká mouka
Krém:
4 šálkymléko
8 lžicdětská krupice
250 gmáslo
2 šálkymoučkový cukr
rum podle chuti
Glazura:
1 bal.tmavá čokoláda
3 lžícemléko
50 gmáslo

Postup přípravy

  1. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme med, olej, mléko a jedlou sodu. Hmotu dáme do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, dokud hmota získá světle hnědou barvu. Podle potřeby přidáváme mouku a zpracujeme měkké nelepivé těsto, které zpracujeme do jedné kuličky a pak ji rozdělíme na 4 stejné části. Ještě horké je rozválíme na pomoučené pracovní desce na velký tenký plát a na opačné straně plechu ho upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů. Pečení trvá krátce - hned když těsto začne hnědnout ho z trouby vyjmeme.
  2. Do mléka přidáme dětskou krupici a uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme a necháme vychladnout. Máslo utřeme spolu s cukrem a rumem do pěny, postupně přidáme uvařenou krupicovou kaši.
  3. Můžeme vrstvit. Na jeden plát těsta navrstvíme krém, položíme druhý plát těsta, znovu natřeme krém, položíme třetí plát těsta, znovu navrstvíme krém a zakryjeme to čtvrtým plátem těsta. Na vrch naneseme čokoládovou polevu (čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo a mléko). Pěkně uhladíme, můžeme ozdobit čokoládovou barevnou rýží.

Zdroj: Coolinarika