Třešňový závin

Vynikající závin z křehkého těsta a výborné nádivky. Ovoce můžete zvolit libovolné - třešně, jahody, borůvky, višně, ...

Přidal:admin, 23.5.2015
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Třešňový závin

Suroviny

Těsto:
2 šálkypolohrubá mouka
2 ksvejce
50 gmáslo
50 mlvoda
2 lžícekr. cukr
1/2 lžičkysůl
1 bal.vanilkový cukr
Nádivka:
500 gtřešně
2 lžícestrouhanka
3 lžícekr. cukr
2 lžícehladká mouka
trochumáslo
Dále budeme potřebovat:
vejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Pokud používáme zmrazené třešně - necháme je hodinu předem rozmrazit.
  2. Vajíčka vyšleháme se špetkou soli, kr. a vanilkovým cukrem, přidáme vodu a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Následně přidáme měkké máslo a znovu důkladně vyšleháme - máslo bude na vrchu hmoty, ale nemějte obavy, takhle to má být.
  3. Postupně přidáváme mouku a vyhneteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme 40 minut odpočívat.
  4. Odleželé těsto rozválíme na pomoučené desce do tenkého obdélníku. Těsto potřeme měkkým máslem, posypeme směsí hladké mouku, cukru a strouhanky a navrstvíme třešně (bez šťávy, kterou nám pustili při rozmrazování).
  5. Těsto opatrně srolujeme a uložíme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Povrch propícháme vidličkou nebo uděláme malé řezy ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct. Pečeme při teplotě 210 stupňů do zlata.
  6. Upečený závin vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch posypeme moučkovým cukrem a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Vk