Tvarohový nastříhaný závin

Tvarohový nastříhaný závin. Těsto jemné jako pavučinka. Nádivku můžete zvolit podle sebe - ořechovou, čokoládovou, ...

Přidal:admin, 6.2.2016
Kategorie: Moučníky
Tvarohový nastříhaný závin

Suroviny

Těsto:
2 lžičkysušené droždí
60 mlvlažná voda
350 ghladká mouka
2 lžícekr. cukr
1/2 lžičkysůl
80 gstudené máslo
125 gteplé mléko
2 ksžloutky
Náplň:
200 gtvaroh nebo ricotta
3 lžícehladká mouka (ploché lžíce)
1 ksvejce
sůl podle chuti

Postup přípravy

  1. Sušené droždí rozpustíme ve vlažné vodě spolu s 2 lžícemi kr. cukru.
  2. V druhé misce prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, na kostičky nakrájené studené máslo, žloutky a teplé mléko. Promícháme, přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na jednu hodinu. Nejlepší je však těsto udělat večer, na celou noc ho odložit do chladničky a na druhý den s ním pracovat.
  3. Těsto vyjmeme z fólie, jemně ho posypeme moukou a na pracovní desce ho rozválíme na tenký plát silný cca 3 mm.
  4. Těsto potřeme připravenou nádivkou - tvaroh nebo ricottu utřeme s vajíčkem a moukou, přidáme sůl podle chuti.
  5. Delší kraje začneme rolovat směrem do středu. Takto srolované těsto přendáme na papírem vyložený plech a ostrými nůžkami nastříháme šikmé zářezy ve vzdálenosti 3,5 - 4 cm. Každý kousek přeložíme tak, aby bylo vidět nádivku.
  6. Vrch potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 20 minut.

Zdroj: Coolinarika