Vajíčková tlačenka - krok za krokem

Studená lahůdka. Trochu náročnější příprava, ale určitě stojí za vyzkoušení. Autor: IvanK

Přidal:IvanK, 1.10.2015
Kategorie: Chuťovky
Vajíčková tlačenka - krok za krokem

Suroviny

Budeme potřebovat:
7 ksvejce
1 pohárkyselé sterilované okurky
1 konzerva hrášek s mrkví
1 pohársterilovaná kapie
1 bal.želatina
1 pohártatarská omáčka
2 kostkyzeleninový bujón
20 dkgdušená šunka
1 lžíceocet
špetkapepř

Postup přípravy

  1. Připravíme si suroviny a můžeme začít pracovat.
  2. Uvaříme vejce a po vychladnutí je oloupeme. Okurky nastrouháme na hrubém struhadle, šunku nakrájíme na nudličky, kapii a mrkev nasekáme nadrobno. Přidáme hrášek a promícháme.
  3. Přidáme nadrobno nakrájené uvařené vajíčka a zlehka promícháme.
  4. Do hrnce dáme půl litru vody, želatinu, dva bujóny. Želatiny můžeme dát klidně o něco víc než na půl litru vody, tlačenka bude pevnější.
  5. Přidáme trochu okurkové vody, špetku pepře, podle chuti ocet.
  6. Zahřejeme na 40-50 ° C a počkáme až se rozpustí želatina.
  7. Necháme trochu vychladnout a přidáme pohár tatarské omáčky. Metličkou důkladně rozmícháme. 
  8. Připravenou hmotou zalijeme zeleninu a zlehka promícháme.
  9. Vylijeme do formy, kterou jsme předtím opláchli studenou vodou. Pokud forma nemá silikonovou, teflonovou nebo jinou nelepivou úpravu, vyložíme ji mikrotenovým kapsou. Zakryjeme alobalem a odložíme do lednice.