Vánoční ŠTEDRÁK

Tradiční vánoční koláč plný samých pochoutek. Tvaroh, mák, povidla a ořechy v jednom. Mňamka!

Vánoční ŠTEDRÁK

Suroviny

TĚSTO:
500 gpolohrubá mouka
1 ksvejce
70 gmoučkový cukr
1/4 lžičkysůl
80 gmáslo
20 gdroždí
300 mlmléko
Náplň 1:
100 gmoučkový cukr
1 ksvejce
2 lžícevoda
150 gořechy
Náplň 2:
100 gmoučkový cukr
1 ksvejce
150 gmák
1 lžičkacitronová kůra
2 lžícevoda
Náplň 3:
2 lžícevoda
40 gmoučkový cukr
150 gšvestková povidla
Náplň 4:
4 lžícemoučkový cukr
2 ksvejce
2 lžičkycitronová kůra
2 ksvejce
1 lžícedětská krupice
300 gtvaroh

Postup přípravy

  1. Těsto: Mouku prosejeme, přidáme vejce, máslo, sůl, cukr, vykynuté droždí ve 100 ml vlažného mléka. Vypracujte se zbylým vlažným mlékem na vláčné těsto, pomoučíme a necháme vykynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  2. Potom ho rozdělíme na 5 dílů. Každý díl postupně vyválíme na tenký plát. Menší plech / 32x40cm / vymažeme a položíme první plát těsta.
  3. Natřeme ořechovou nádivkou, kterou si připravíme smícháním surovin, které povaříme 2 minuty a necháme vychladnout. Přikryjeme dalším plátem těsta, potřeme makovou náplní, kterou si připravíme jako ořechovou. Přikryjeme dalším plátem těsta a potřeme ho povidlové nádivkou, kde stačí všechny suroviny pouze smíchat.
  4. Přikryjeme další plát a potřeme tvarohovou náplní, kterou si připravíme smícháním všech surovin. Povrch přikryjeme posledním plátem těsta a potřeme mlékem.
  5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud se nám těsto neodtáhne od okrajů plechu. Po upečení posypeme povrch koláče práškovým cukrem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé pekařky - Blažena Sadovská