Vánoční vánočka

Kynuté těsto, které je jemné a krásně nadýchané. Přidáním rozinek dodáte vánočce super chuť! Autor: jitule

Přidal:jitule, 3.5.2015
Kategorie: Moučníky, Vánoce
Vánoční vánočka

Suroviny

Budeme potřebovat:
1 ksdroždí
700 gpolohru.mouky
140 gmásla
140 gcukru
330 mlvlažného mléka
5 ksžloutků
80 grozinek
2 lžičkysoli
100 gořechů
100 gmandlí
1 kscitron

Postup přípravy

  1. Z vlažného mléka a droždí necháme v míse po dobu 5 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, citr.kůru a promícháme. Přilijeme máslo, žloutky a kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto, které necháme půl hodiny kynout.
  3. Přidáme ořechy, mandle, rozinky a necháme 10 minut odležet.
  4. Těsto rozpůlíme a z jedné půlky vyválíme 4 válečky. Spleteme základnu vánočky tak, že si je položíme vedle sebe a splétání začínáme uprostřed přehozením dvou vnitřních válečků. Přidáme postranní a pleteme pravidelně až nakonec pramenů. Druhou polovinu upleteme podobně opět od středu vánočky. Poté vezmeme 3 válečky a upletem copánek a 2 nejtenčí srolujeme. Nejdřív dáme cop ze 4 dílů, střed promáčkneme, položíme copánek a nakonec nejslabší válečky.
  5. Necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme vajíčkem a pečeme na 180 stupnů 40 minut podle trouby. Dobrou chuť!