Velikonoční mazanec

Připravujete i vy domácí velikonoční mazanec? Pokud ano, připravujete ho na sladko nebo na slano? Nezapomínejte, že na našem webu se dá přidat recpet, tak vyzkoušejte přidat ten svůj.

Přidal:Martina1978, 21.3.2015
Kategorie: Velikonoce, Moučníky
Velikonoční mazanec

Suroviny

Potřebujeme:
1200 gpolohrubé mouky
250 gmásla
4 kscelá vejce
5 ksžloutky
250 gkrystalového cukru
4 ksvanilkového cukru
1/2 láhveextraktu s hruškovou příchutí
2 lžičkysoli
1,5 dlhruškového likéru (může být i rum)
nastrouhaná kůra ze 2 ks pomerančů
nastrouhaná kůra ze 3 ks citrónů
100 gčerstvého droždí
2,5 dlmléka
Na potření:
1 ksvejce
trocha rumu
Na posypání:
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. 250g másla rozpustíme na mírném ohni a mléko si trochu ohřejeme. Připravíme si pomeranče a citrony, kartáčkem je umyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nastrouháme z nich kůru.
  2. V druhé misce smícháme celá vejce se žloutky, přidáme kr. cukr, vanilkový cukr, sůl, kůru z pomerančů a citrónů, hruškový extrakt a likér.
  3. 1 kg mouky vysypeme do větší mísy, zbylých 200 g odložíme. Uprostřed mouky uděláme důlek, přidáme droždí, posypeme lžičkou cukru, zalijeme asi 150 ml vlažného mléka a takto připravený kvásek necháme vykynout.
  4. Do vykynutého kvásku pomalu přilijeme rozpuštěné máslo, trochu promícháme, přidáme vajíčkovou směs a opět promícháme. Nakonec přidáme zbylé teplé mléko a 200 g odložené mouky. Těsto mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a dokud se těsto neodděluje od stěny nádoby. Takto utřené těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, dokud se zdvojnásobí jeho objem.
  5. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a rozdělíme na bochánky, přibližně čtyři až pět částí. Počet a tvar si určíme podle toho, jak velký mazanec chceme mít. Můžeme ho péct ve formě, ale i bez ní, můžeme si vytvořit tvar kulatý, oválný nebo ho zapleteme do copu. Takto vytvořené mazance opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple ještě vykynout.
  6. Asi po půl hodině kynutí každý bochník nastřihneme nůžkami nebo prořízneme nožem do tvaru kříže. Přikryté necháme dále kynout, dokud se objem zdvojnásobí.
  7. Dostatečně vykynuté mazance potřeme vajíčkem rozmíchaným s rumem. Pečeme při teplotě 170 stupňů nejprve 15 minut. Pak mazance přikryjeme alobalem a dopečeme ještě asi 20 minut. Délka pečení záleží na velikosti mazance. Zda je těsto upečené zjistíme tak, že dřevěnou špejli zapíchneme do středu mazance a po vytažení je špejle čistá, bez zbytků těsta.
  8. Ještě horké koláče posypeme moučkovým cukrem a vanilkou. Před rozřezáním necháme pořádně vychladnout. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika