Velikonoční šunka pečená na medu s hřebíčky

Velikonoce se blíží a je třeba připravit se na pečení, vaření a hlavně jedení. Vynikající velikonoční šunka pečená na medu s hřebíčky. V pozadí chuť skořice - no mňam!

Přidal:admin, 19.3.2015
Kategorie: Velikonoce, Chuťovky
Velikonoční šunka pečená na medu s hřebíčky

Suroviny

Budeme potřebovat:
3 kguzená šunka
4 ksstředně velká mrkev
1 kspórek
1 kscibule
1 lžičkapepř
1 lžičkakoriandr
2 kscelá skořice
2 listybobkový list
Glazura:
100 ghnědý cukr
50 mlčervené víno sladké
25 mlocet
125 gmed
hřebíčky

Postup přípravy

  1. Šunku vložíme do velkého hrnce a zalijeme ji studenou vodou. Přidáme mrkev, pórek, cibuli, pepř, koriandr, celou skořici, bobkový list. Vaříme cca 3 hodiny (stále odčerpáváme pěnu, která se vytvoří na povrchu). Uvařenou šunku vyjmeme a necháme vychladnout (vývar můžeme následně použít na jiný recept).
  2. Do malého hrnce dáme cukr, víno, ocet, med a pořádně promícháme. Na mírném ohni spojíme. Vaříme, dokud nedostaneme lesklý sirup.
  3. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Šunku - tu stranu, kde se nachází tuk, pomocí ostrého nože prořízneme (do tvaru šachovnice) a do každého čtverečku vpíchneme jeden hřebíček. Na šunku nalijeme polovinu sirupu a pečeme cca 15 minut v předem vyhřáté troubě.
  4. Po 15 minutách šunku natřeme druhou polovinou sirupu a pečeme dalších 25-35 minut pěkně do zlata. Upečenou šunku vyndáme a necháme 15 minut odstát před podáváním. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika