Velikonoční řecké pletýnky

Připravujete i vy na Velikonoce domácí pečivo? Nadýchané, chutné pečivo pro koledníky. Mňam!

Přidal:admin, 1.4.2015
Kategorie: Moučníky, Velikonoce
Velikonoční řecké pletýnky

Suroviny

Kvásek:
3 lžícesušené droždí
3/4 šálkumléko
1/2 šálkupolohrubá mouka
1 lžícekr. cukr
špetkasůl
Těsto:
1,5 kgpolohrubá mouka
2 šálkykr. cukr
8 ksvejce
1,5 šálkumléko
300 gmáslo
1/2 šálkunasekané mandle
1 bal.vanilkový cukr
Na vrch:
1 ksvejce
2 lžícemleiko
sezam na posypání

Postup přípravy

  1. Kvásek:
    Mléko ohřejeme a přidáme cukr - necháme rozpustit. Přidáme sušené droždí, mouku a špetku soli. Necháme vykynout.
  2. Těsto:
    Všechny suroviny smícháme v misce, přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme a necháme ještě jednou nakynout. Po druhém vykynutý těsto rozdělíme na 6 dílků. Každý kousek rozdělíme na 3 menší části, které vytvarujeme do dlouhého "provázku". Z 3 "provázků" upleteme cop a kraje spojíme - uděláme kruh.
  3. Takto upletené pletýnky ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, ke kterému jsme přidali 2 lžíce mléka. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Vrch posypeme sezamem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů po dobu 10 minut. Následně teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 30-40 minut. Dobrou chuť!

Zdroj: Gastronom