Velmi jednoduchá, chutná a rychlá marlenka bez válení těsta

Není jednodušší recept jak tento na chutný dezert, který jistě zná každý. Dá se koupit hotový v obchodě jako polotovar, ale to vůbec není správná chuť koláčku. Chutná uměle, tedy alespoň mně vůbec nechutná. Cítím tam mnoho umělých barviv, chutí, aroma, no prostě to vůbec není jako ten domácí klasický medový dezert, na který se již v obchodě ani nepodívám. Udělejte si i vy domácí Marlenku a určitě už ani vy nebudete chtít tu z obchodu. Autor: Marta

Přidal:Marta Mlyn, 27.6.2017
Kategorie: Moučníky
Velmi jednoduchá, chutná a rychlá marlenka bez válení těsta

Suroviny

Těsto:
300 gmoučkový cukr
400 ghladká mouka
250 gmáslo
1 PLjedlá soda
3 ksvejce
3 PLmed
podle potřebymléko
Krém:
375 gmáslo
600 gslazené salko
Dále:
hrstvlašské ořechy
1 bal.Pikao kakaové

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Připravíme si horkou vodní lázeň. Do misky dáme máslo, necháme ho rozpustit, přidáme med, vajíčka, moučkový cukr, jedlou sodu a mouku. Vše spolu promícháme a pokud máme velmi husté těsto, přilijeme trochu mléka. Záleží na velikosti vajíček. Těsto by mělo být hustší než palačinkové a mělo by se z vařečky lít.
  2. Rozdělíme ho na 3 stejné části a připravíme si plech, který vyložíme papírem. Rovnoměrně rozetřeme těsto a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 175 stupňů cca 12 minut. Takto opakujeme i se zbývajícími dvěma těstami. S těstem pracujeme velmi opatrně, je velmi křehké. Po upečení ho necháme vychladnout na papíře a kraje odřízneme. Nevyhazujeme, ale odkládáme do misky.
  3. Připravíme si nádivku. Máslo vyšleháme do pěny, postupně přidáváme salko a šleháme. Krém rozdělíme na tři stejné části a můžeme vrstvit. Těsto, krém, těsto, krém, těsto, krém.
  4. Vrch posypeme nadrobno posekanými oříšky, které jsme smíchali s rozdrceným těstem a ozdobíme kakaovým Pikem.
  5. *Tip 1: někdo salko vaří, čili zkaramelizuje. Já to mám odzkoušené, že nevařené salko je mnohem lepší než karamelové.
  6. *Tip 2: poskládanou Marlenku necháme při pokojové teplotě stát minimálně 1 hodinu. Máslo z náplně vpije do těsta a celý zákusek bude mnohem jemnější. Pokud byste Marlenku vložili do chladničky hned, máslo by ztuhlo a nevpilo by se tak do těsta.