Vepřová pečeně s bramborovým knedlíčkem a zelíčkem

Vydatný oběd pro hladové chlapy. Vepřová pečeně se slaninou, dušená na cibulce a česneku. K tomu jako příloha bramborový knedlík a zelí.

Přidal:admin, 26.6.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Vepřová pečeně s bramborovým knedlíčkem a zelíčkem

Suroviny

Budeme potřebovat:
vepřová pečeně
sůl
pepř
slanina
rostlinný olej
vývar podle chut
pepř podle chuti
cibule
česnek
Knedlík:
1 kguvařených a nastrouhaných brambor
30 dkghrubé mouky
1 ksvejce
3 dkgkrupice
lžičkasoli

Postup přípravy

  1. Maso omyjeme, osušíme a osolíme, do pečeně (bez kosti) uděláme nožem zářezy a vložíme proužky slaniny. Na pánvi nebo pekáčku rozehřejeme olej a maso zrpudka opečeme ze všech stran.
  2. Pečeni podlijeme polovinou vývaru, posypeme kořením (na pečené vepřové), přidáme k masu nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Pečeme při cca 180° C přibližně 1 a 1/2 hodiny za občasného přelévání sťávou. Maso po upečení uchováme v teple a ke šťávě v pekáčku přilijeme dalších 200 ml masového vývaru, zahustíme a podle chuti ještě dosolíme.
  4. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Následně je na jemném struhadle nastrouháme, přidáme jedno vajíčko a špetku soli. Promícháme a postupně přidáváme mouku smíchanou s dětskou krupicí. Vyhnete hladké těsto, které zpracujeme do válce. Zabalíme do fólie a chvíli vaříme v osolené vodě. Dobrou chuť!