Vepřové katsu s lepivou rýží

Něco na jiný styl, než klasická česká kuchyně. Zeleninová omáčka s jablkem, zázvorem a sojovou omáčkou. Netradiční kombinace chutí, ale o to lepší jídlo. Určitě vyzkoušejte, vřele doporučuji. Autor: sonizna

Přidal:sonizna, 13.9.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Vepřové katsu s lepivou rýží

Suroviny

Na vepřové maso:
100 gpanko strouhanka
1 lžíceslunečnicový olej
450 gvepřová plec
1 lžičkasůl
7 gpepř černý mletý
Na omáčku:
1 kscibule
1 ksmrkev
2 ksjablko
2 lžičkykari koření
2 stroužkyčesnek
1/2 lžičkyzázvor mletý
1 lžícerajčatový protlak
2 lžičkymed
1 lžícesójová omáčka
350 mlvývar drůbeží
1 lžícepohanková mouka
1 lžičkaolej sezamový
Na dokončení:
200 gsushi rýže

Postup přípravy

  1. Sushi rýži vaříme 10 minut, poté odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme ještě 10 minut dojít.
  2. Vepřovou plec nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme ji. Obalíme ji ve vejci a panko strouhance. Skládáme je na plech, pokapeme olejem a pečeme na 220 °C 15-20 minut.
  3. Připravíme si omáčku: cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nastrouháme, jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Vše smažíme na oleji, poté podlijeme trochou vody a dusíme 5 minut. Přidáme kari koření, utřený česnek a rozmixujeme dohladka. Znovu dáme na plotnu, přidáme zázvor, protlak, med, sójovou omáčku a vývar a vaříme 15 minut. Poté přidáme mouku a olej a ještě 5 minut povaříme.
  4. Maso podáváme s rýží a omáčkou.