Vepřový paprikáš a halušky (nočky)

Maďarská kuchyně je i u vás doma velmi oblíbená. Vyzkoušejte si připravit vepřový paprikáš s domácími haluškami. Autor: Naďa I. /rebeka/

Přidal:rebeka, 7.7.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Vepřový paprikáš a halušky (nočky)

Suroviny

Na paprikáš:
500 gvepřové plece nebo kýty
1 kscibule
1 lžícesádla
1 kspaprikový lusk
3 ksrajčata
1 lžičkadrceného kmínu
2 stroužkyčesneku
dle chutisůl, pepř
2 lžícemaďarské papriky /sladké, mleté/
250 mlhusté kysané smetany
dle potřebyvývar nebo voda na podlití
1 lžícehladké mouky
Na přílohové halušky:
400 gpolohrubé mouky
2 lžičkysoli
2 ksvejce
200-250 mlvody
1 lžícemásla /tohle do těsta nepřijde/

Postup přípravy

  1. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Maso nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vhodíme do pánve k cibuli a necháme zatáhnout. Sundáme z plemene a přisypeme papriku. Pořádně zamícháme, aby se nám všechno maso hezky paprikou obalilo. Vrátíme zpět na plamen, přidáme na plátky nakrájený česnek, papriku a rajčata na kostičky.
  2. Podlejeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou dusíme doměkka. Zasypeme hladkou moukou /nemusíme/ a necháme zhoustnout. Pak přidáme smetanu. Aby se nám nezdrcla, než ji dáme do pánve, přidáme do studené smetany pár lžic horké šťávy, promícháme a po částech přidáváme k masu. Promícháme a dochutíme.
  3. Ze všech ingrediencí na noky si vymícháme vařechou polotuhé těsto. Vodu přidáváme postupně abychom získali polotuhé těsto, které půjde dobře protláčet přes haluškovač. Těsto necháme cca 1/2 hoďky odpočinou.
  4. Do vroucí osolené vody přes haluškové síto protlačujeme těsto, opatrně zamícháme, aby se nám nepřichytilo ke dnu. Až halušky vyplavou k hladině, vaříme ještě 3 minuty. Pak scedíme do sítka, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, přemístíme do mísy a přidáme máslo, aby se nám halušky k sobě neslepily.
  5. Autor: Naďa I. /Rebeka/