Voňavé domácí špaldové rohlíky

Domácí pečivo je prostě top, ta chuť a hlavně vůně při pečení je neodolatelná. Po upečení nestihli ani vychladnout a už byly pryč, ještě že jsem je stihla vyfotit horké :) Autor: Karambola

Přidal:Karambola, 20.3.2016
Kategorie: Pečivo
Voňavé domácí špaldové rohlíky

Suroviny

150 mlmléka
20 gdroždí
1/2 lžičkykr. cukr
300 gšpaldová mouka
65 mlolivový olej
1,5 lžičkysůl

Postup přípravy

  1. Trochu mléka zahřejeme, přidáme polovinu lžičky cukru a čerstvé droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Špaldovou mouku nasypeme do misky, přidáme olej (protože doma rostlinný olej nepoužívám, použila jsem olivový, ale klidně můžete použít i rostlinný), přidáme sůl - já jsem přidala 1,5 lžičky, příště dám méně, byly na mou chuť dost slané, ale dětem vůbec, takže je to věc chuti a zbylé mléko.
  3. Zpracujeme těsto, do kterého přidáme kvásek a znovu promícháme. Pokud je třeba (těsto je řidší) přidejte více mouky. Správné těsto poznáte podle toho, že se z něj dá vytvarovat kulička.
  4. Necháme kynout zakryté utěrkou jednu hodinu. Pak z těsta uděláme 80 g kuličky a každou kuličku rozválíme. Srolujeme do rohlíčku, ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení. Já je ukládáme tak, že papír ohněm, aby se během pečení rohlíky nedotkly :) Jóóó, a ještě jsem přidala celé špaldové vločky, ale ty nemusíte dávat. Můžete přidat i semínka - lněné, sezamová, slunečnicová, co máte doma :)
  5. Ještě je necháme na plechu kynout cca půl hodinu a před pečením je potřeme ohřátým mlékem.
  6. Zatímco rohlíky kynou, vyhřejeme troubu na 250 stupňů a na dno trouby uložíme starý plechový pohár nebo menší hrnec. Po půl hodině vložíme plech s rohlíky do trouby a do sklenice nebo hrnce nalijeme cca 100 ml vroucí vody (já jsem lila rovnou z konvice), dvířka rychle zavřeme a pečeme 10 minut. Po 10 minutách teplotu snížíme na 190 a dopečeme (cca 4-8 minut, záleží na velikosti rohlíků).
  7. Upečené necháme vychladnout na mřížce.