Výborné KARPATY s kousky ovoce

Zákusky z odpalovaného těsta se řadí mezi nejnáročnější zákusky, ale z mého pohledu na nich není co zkazit. Třeba pouze dodržet postup a těsto se stále vydaří.

Přidal:admin, 9.11.2015
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Výborné KARPATY s kousky ovoce

Suroviny

Těsto (1 šálek = 200 ml):
200 mlvoda
150 gmáslo
1 šálekhladká mouka
2 lžícekukuřičný škrob
2 lžícevanilkový cukr
1/2 lžičkyprášek do pečiva
1/2 lžičkysůl
5 ksvejce
Krém:
1 lmléko
300 mlšťáva ze zavařeného ovoce
10 lžickukuřičný škrob
3 lžícedětská krupice
3 ksžloutky
150 ghnědý cukr
3 ksbílky
1 bal.prášková želatina
3 lžícelikér
zavařené ovoce
Dále budeme potřebovat:
500 mlsmetana ke šlehání
250 gbílý jogurt
6 lžiclikér
6 lžicmléko
1 bal.prášková želatina

Postup přípravy

  1. 200 ml vody zahřejeme, přidáme máslo a počkáme, dokud se rozpustí. Přidáme vanilkový cukr, sůl a mícháním necháme rozpustit.
  2. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Důkladně mícháme na mírném ohni, dokud se hmota nezačne odlepovat od stěn hrnce. Když se hmota odděluje od stěn, hrnec odstavíme a necháme mírně vychladnout. Pak zašleháme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vymícháme.
  3. Připravíme si plech na pečení o rozměru 30 x 30 cm a dno vyložíme papírem na pečení. Vyšlehané těsto rozdělíme na polovinu a v tenké vrstvě naneseme jednu polovinu těsta na plech.
  4. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů a vložíme plech s těstem. Teplotu hned stáhneme na 200 stupňů a pečeme do zlata. Totéž opakujeme i s druhým těstem.
  5. Mléko smícháme s ovocnou šťávou, přidáme škrob, dětskou krupici, žloutky, cukr a důkladně promícháme, abychom neměli žádné hrudky. Na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který odstavíme a necháme mírně vychladnout. Želatinu připravíme podle návodu na obalu.
  6. V druhé misce vyšleháme bílky do tuhého sněhu a spolu se želatinou a likérem ho vmícháme do pudinku. Nakonec přidáme nakrájené ovoce a znovu promícháme. Navrstvíme na jeden plát upečeného těsta a pěkně uhladíme.
  7. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a smícháme ji spolu s likérem, jogurtem a nabobtnánou želatinou, kterou jsme si připravili v mléce. Navrstvíme na pudink a pěkně uhladíme. Položíme druhý plát těsta a jemně rukama zatlačíme. Odložíme do chladničky ztuhnout a před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Coolinarika