Výborný šťavnatý zákusek

Vynikající, šťavnatý zákusek, který každý miluje. Chuť čerstvě připravené kávy s bílkovou náplní a čokoládovou polevou je prostě neodolatelná! Mňamka!

Přidal:admin, 17.1.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Výborný šťavnatý zákusek

Suroviny

Těsto:
6 ksžloutku
250 gkr. cukr
3 lžícevoda
1 šálekolej
100 gpolohrubá mouka
2 lžícekukuřičný škrob
1 bal.prášek do pečiva
2 lžícekakao
6 ksbílku
500 mluvařená černá káva
Plnka:
2 lžícehladká mouka
200 mlmléka
4 ksžloutky
4 lžícemoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr
250 gmáslo
Bílá nádivka:
4 ksbílky
250 gkr. cukr
1/2 šálkuvoda
Čokoládová poleva:
100 gčokoláda
1/2 šálkuolej

Postup přípravy

  1. Žloutky s cukrem vymícháme do pěny, přidáme 3 lžíce vody, olej, mouku smíchanou s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme kakao a promícháme. Bílky si vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a následně je vmícháme do žloutkové hmoty.
  2. Takto připravené těsto si navrstvíme do plechu, který jsme si vystlali papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů cca 20 - 25 minut.
  3. Když se nám těsto upeklo, vyjmeme ho z trouby a rozřízneme ho na polovinu. Jedno těsto vyjmeme z plechu a druhé necháme v plechu. Těsto v plechu propícháme vidličkou a polijeme rozdělanou kávou. Necháme ho "napít".
  4. Připravíme si krém. 2 lžíce hladké mouky si přidáme do 200 ml mléka. Rozmícháme, abychom neměli hrudky, přidáme 4 ks žloutky a 4 lžíce cukru spolu s 1 bal. vanilkového cukru. Vaříme na mírném ohni, dokud nám hmota neztuhne. Hustou hmotu odstavíme a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé hmoty přidáme máslo a za stálého míchání ho rozpustíme.
  5. Připravíme si bílou nádivku. Vodu si dáme spolu s cukrem ohřát. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Bílky si vyšleháme na tuhou pěnu a postupně přidáváme teplou vodu do bílků a šleháme. Vyšleháme tuhou hmotu.
  6. Na nenamočený plát těsta si navrstvíme máslovou nádivku, položíme namočený plát těsta, navrstvíme bílkovou nádivku a polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Necháme ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika