Vynikající bílkové čepičky v čokoládě

Krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Vynikající bílkové čepičky v čokoládě vyžadují trochu trpělivosti při přípravě, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Přidal:admin, 16.12.2015
Kategorie: Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Vynikající bílkové čepičky v čokoládě

Suroviny

Těsto:
450 ghladká mouka
2 lžícekakao
špetkasůl
100 gmoučkový cukr
3/4 lžičkyprášek do pečiva
špetkajedlé sody
špetkaskořice
220 gmáslo
3 ksvejce
Nádivka:
120 mlvoda
4 lžícemed
320 gkr. cukr
10 gželatina
4 lžícestudená voda
4 ksbílky
1/2 lžícevanilková esence
Glazura:
300 gmléčná čokoláda
9 lžicolej

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny na přípravu těsta smícháme v misce a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie nebo do obyčejného mikrotenového sáčku a odložíme do chladničky nejméně na 1 hodinu. Jestli chcete těsto připravit dříve, nazabúdajte na to, že takové těsta vydrží v lednici maximálně 3 dny.
  2. Odleželé těsto na pomoučené pracovní desce rozválíme na tenký plát, ze kterého vykrájíme kolečka a ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů cca 10 minut. Upečené necháme vychladnout při pokojové teplotě.
  3. Želatinu namočíme do 4 lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Vodu, cukr, med dáme do menšího hrnce a vaříme 5 minut. Odstavíme a přidáme nabobtnalou želatinu. Promícháme, aby se želatina rozpustila a necháme mírně vychladnout.
  4. Bílky vyšleháme v druhé misce do pěny a postupně, tenkým proudem přilijeme připravený sirup. Nakonec přimícháme vanilku.
  5. Připravíme si zdobící sáček a pěnu nastříkáme na upečená kolečka. Necháme při pokojové teplotě uschnout po dobu minimálně 2 hodin. Případně, pokud se bojíte teplem nezpracovaných bílků, kolečka pečte pouze 5 minut a pak je i s pěnou dejte do trouby sušit klasicky jako pusinky.
  6. Usušenou pěnu namočíme do rozpuštěné čokolády, do které jsme přidali olej a necháme ztuhnout.

Zdroj: Coolinarika