Vynikající domácí croissanty

Jak vypadá snídaně, svačina, či večeře? Domácí máslové croissanty! Mňamka!

Přidal:admin, 4.6.2015
Kategorie: Moučníky
Vynikající domácí croissanty

Suroviny

Budeme potřebovat:
500 gpolohrubá mouka
50 gkr. cukr
250 mlvlažná voda
100 gmáslo
14 gsušené droždí
12 gsůl
Křehké těsto:
250 gmáslo
100 ghladká mouka
Dále budeme potřebovat:
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Smícháme vodu, cukr a sůl. Mouku smícháme se sušeným droždím, přidáme vodu, ve které se rozpustil cukr a sůl a začneme hníst těsto. Postupně přidáme měkké máslo a mícháme do hladka.
  2. Z vyhneteného těsta vytvarujeme na pracovní desce obdélník, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice na celou noc.
  3. Z 250 g másla a 100 g hladké mouky si vyhněteme jednotnou hmotu, kterou dáme mezi 2 papíry na pečení a rozválíme na tenký plát /těsto je měkké, ale netřeba se bát, takhle to má být/. Rozválení plát těsta odložíme na 10 minut do lednice.
  4. Kynuté těsto vyválíme na velký obdélník. Do středu položíme křehké máslové těsto a kynuté těsto /kraje/ přeložíme. Rozválíme na velký plát a znovu kraje přeložíme do menšího obdélníku. Vyválíme a složíme - takhle to opakujeme 3 x. Nakonec těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat min. půl hodinu. Po uplynutí doby těsto rozbalíme z fólie a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na trojúhelníky. Každý trojúhelník srolujeme od širší části k užší a ukládáme je na papírem vyložený plech na pečení.
  5. Necháme kynout na teplém místě alespoň 4 hod. a vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut.
  6. Croissanty můžete naplnit různou nádivkou - marmeláda, nutella, čokoláda, ...

Zdroj: Coolinarika