Vynikajíci ořechové ŽERBÓ řezy

Skvělý, tradiční koláček - Žerbó řezy. Ořechové koláče jsou prostě top!

Přidal:admin, 5.11.2014
Kategorie: Koláče, cukroví
Vynikajíci ořechové ŽERBÓ řezy

Suroviny

Těsto:
750 gpolohrubé mouky
1 a 1/2 bal.Palmarínu (250 g + 125 g)
1 a 1/2 bal.vanilkového cukru
1 a 1/2 lžícemoučkového cukru
3 ksžloutky
30 gčerstvého droždí
troška mléka na rozdělání kvásku
Ořechová náplň:
320 gmletých vlašských ořechů
250 gmoučkového cukru
olej na polití mletých ořechů
marmeláda (nejlépe kyselá - např. josta, ...)
Poleva:
150 gztuženého tuku (nejlépe cera)
čokolády (2x hnědá 74 procent, 1x bílá)

Postup přípravy

  1. Připravíme si suroviny. Nejdříve si smícháme ořechy, moučkový cukr (já jsem neměla dostatek moučkového cukru, proto jsem přidala i kr. cukr). Dobře promícháme, abychom neměli hrudky z cukru. Touto nádivkou, budeme posypovat jednotlivé pláty.
  2. Můžeme se pustit do přípravy těsta. V trošce mléka si rozdrtíme čerstvé droždí. Mléko musí být teplé, aby nám kvásek vykynul. Po vykynutí kvásku přidáváme do připravených surovin - mouka, Palmarin, vanilkový cukr, moučkový cukr, žloutky.
  3. Tyto ingredience pořádně mícháme, můžeme i mixérem, ale rukou to je mnohem rychlejší a preciznější. Mícháme, dokud nevznikne krásná kulka, se kterou se dá pracovat. Těsto si rozdělíme na 5 částí.
  4. Rozválíme na pomoučené pracovní desce plát do požadovaného tvaru pekáče. V případě, že se Vám těsto trhá, třeba přilít trošku mléka a znovu přepracovat - těsto bude vláčnější a nebude se trhat.
  5. Já jsem pekla na plechu o rozměru 30 x 25. Těsto si můžeme pěkně oříznout do obdélníku nebo nemusíme a ořežeme ho až po upečení.
  6. Plech si vyložíme pečícím papírem. Vyválený plát těsta opatrně pomocí rozvalky přesuneme na plech.
  7. Těsto natřeme džemem, nemusíme se bát, pokud dáme více džemu, koláček bude po upečení vláčnější a následně si posypeme ořechovou směsí, kterou jsme si připravili na začátku. Jemně lžičkou polijeme olejem - jen jako kdyby pokapeme.
  8. Postup opakujeme tolikrát, kolik máme vrstev těsta, dokud přijdeme po poslední plát, který propícháme vidličkou. Vidličku potlačíme tak, abychom propíchli i spodní plát těsta.
  9. Takto navrstvený surový koláč dáme péct do trouby, přibližně na 180 stupňů cca 25-30 minut.
  10. Dokud se nám peče koláček, připravíme si čokoládu na polití. Já jsem dělala černý podklad a pofrkala jsem to bílou čokoládou. Do misky si nalámeme čokoládu a přidáme ztužený tuk.
  11. Vodu v hrnci si dáme svařit. Odstavíme ji a na to položíme misku s čokoládou a tukem. Necháme volně rozpustit.
  12. Troška vychladenou čokoládou olejem celý koláč a můžeme si ho ozdobit i bílou čokoládou. Nařežeme na řezy a podáváme ke kávičce. Dobrou chuť!