Vynikající ořechový cukeťák s kakaovou polevou

Jelikož už cukety pomalu končí, tedy končí alespoň u nás v zahradě, tak jsem se rozhodla letos upéct ještě cuketový koláč z domácí cukety. Někdy tento koláč dělávám i v zimě, když najdu v obchodě akci na cuketu a samozřejmě když máme chuť. Tento koláč je velmi dobrý, je chutný a nepříliš přeslazený i když přidáváme 400 g kr. cukru. Oříšky miluji, někdy je pouze nasekám na větší kousky a přidám i rozinky do těsta. Autor: Mineralka

Přidal:Mineralka, 17.7.2017
Kategorie: Moučníky
Vynikající ořechový cukeťák s kakaovou polevou

Suroviny

Těsto:
400 gnastrouhané cukety
400 gkr. cukr
400 gpolohrubé mouky
100 gmleté ​ořechy
4 kscelá vejce
2,5 dclolej
1 ksvanilkový cukr
1 lžičkaskořice
1 lžičkasody bicarbonate
1 ksprášek do pečiva
Poleva:
120 gmáslo
150 gmoučkový cukr
2 lžícekakaa
2 PLhorké vody

Postup přípravy

  1. Nastrouhanou cuketu zamícháme s kr. cukrem a vanilkovým cukrem, necháme půl hodinu odstát.
  2. Pak přidáme vejce, olej a mouku smíchanou s mletými ořechy, sodou, skořicí a práškem do pečiva. Dobře zamícháme a hmotu vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 180 st. asi 25 minut.
  3. Upečený a vychladlý koláč polijeme polevou.
  4. Máslo rozpustíme a přimícháme moučkový cukr, kakao a horkou vodu. Vymícháme lesklou hladkou polevu, kterou následně naneseme na vychladlý koláček a necháme ztuhnout.
  5. Krájíme pomocí nože, který máčíme v horké vodě na úhledné kostky.