Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta

Opravdu velmi rychlý štedrák, na kterém si pochutnáte. Trvalo mi to maximálně půl hodinu, dokud jsem ho připravila. Autor: Kvietok

Přidal:Kvietok278, 29.11.2015
Kategorie: Vánoce, Moučníky
Vynikající vánoční překládaný štedrák z listového těsta

Suroviny

Budeme potřebovat:
1 bal.listové těsto
200 gpovidla
1 ksvejce na potření
1 lžícekr. cukr na posypání
Ořechová nádivka:
100 gmleté vlašské ořechy
50 mlmléko
1 lžícekr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
Tvarohová náplň:
200 gtvaroh
1 lžícekr. cukr
1 bal.vanilkový cukr
citronová kůra
Maková nádivka:
150 gmletý mák
100 mlmléko
1 lžícekr. cukr
1/2 lžičkaskořice

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme nádivky:

  1. Ořechová nádivka:
    Ořechy zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili kr. a vanilkový cukr. Promícháme a nádivka je hotová.
  2. Tvarohová nádivka:
    Tvaroh utřeme s vanilkovým a kr. cukrem a ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou.
  3. Maková nádivka:
    Mletý mák zalijeme horkým mlékem, ve kterém jsme rozpustili kr. cukr a přidáme skořici. Promícháme.
  4. Listové těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ho povidly a můžeme vrstvit. Začínáme ořechovou nádivkou. Navrstvíme asi 8-10 cm od kraje. Přeložíme ho směrem do středu a na vrch navrstvíme tvarohovou náplň. Znovu přetočíme směrem do středu. Dáváme pozor, abychom nepřetrhly těsto a nakonec navrstvíme makovou nádivku. Nyní přetočíme pouze kraj cesta tak, abychom zakryli makovou nádivku. Těsto, které přečnívá vložíme pod závin. Tak nám nádivka jistě nevyteče a ani těsto nepraská.
  5. Závin přendáme na papírem vyložený plech na pečení a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Ostrým nožem uděláme zářezy po celém závinu a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Nejprve pečeme při teplotě 200 stupňů cca 10 minut, pak teplotu snížíme na 170 a dopékáme 10-15 minut, ale každá trouba je jiná, proto to sledujeme. Těsně před koncem vrch potřeme ještě jednou vajíčkem a posypeme kr. cukrem, aby závin získal krásný lesk.