NejRecept.cz Dezerty Zákusky Vynikajíci větrníky z odpalovaného těsta
Vynikajíci větrníky z odpalovaného těsta
Recept Vynikajíci větrníky z odpalovaného těsta
NejLucka NejLucka    ·   5.11.2014

Vynikajíci větrníky z odpalovaného těsta

Odpalované těsto je trošku složitější na přípravu, ale výsledek stojí opravdu za to! Mňamka!

35 min
Čas přípravy
14 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Odpalované těsto:

250 ml
vody
100 g
másla nebo rostlinného tuku
150 g
hladké mouky
4 ks
vajíčka
špetka soli

Vanilkový krém:

1 bal.
vanilkový pudink nebo Zlatý klas
300 ml
plnotučného mléka
1 bal.
vanilkového cukru
3 lžíce
kr. cukru

Dále budeme potřebovat:

šlehačku
světlou polevu od Dr. Oetker
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do hrnce odměříme vodu, přidáme sůl, máslo nebo rostlinný tuk a necháme povařit. Jakmile voda začne vřít, vsypeme hladkou mouku, ihned zmírníme oheň a důkladně mícháme, aby se nevytvořily hrudky.
  2. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spaříme. Správné spařené těsto poznáme podle toho, že se začne oddělovat ode dna a stěn nádoby, je pevné a lesklé. Opalované těsto přendáme do studené mísy, mícháme a zpracováváme, dokud částečně nevychladne.
  3. Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém a každé s těstem důkladně spojíme, dokud přidáme další. Hotové odpalované těsto musí být husté, hladké a lesklé.
  4. Plech potřeme tukem nebo vyložíme papírem, nakreslíme si na něm za pomoci sklenice a tužky orientační kroužku a cukrářským sáčkem něj stříkáme kolečka.
  5. Plech vložíme do dobře rozehřáté trouby na 200-220 stupňů. Rychlým zahřátím se v cestě vytvoří pára, která pečivo nafoukne. Prvních 7 minut nesmíme troubu otevírat, abychom neporušili narůstání těsta, jinak by větrníky zůstaly tvrdé a nízké. Po uplynutí 7 minut teplotu mírně ztišit, cca na 180 stupňů a pečeme, dokud nebudeme mít hezké zlatavé zbarvení pečiva.
  6. Když vidíme, že pečivo nám dostalo krásnou barvu, troubu vypneme a mírně pootevřeme dvířka. Větrníky nevybíráme! Necháme je takto v polootevřené troubě odstát 10 minut. Po uplynutí 10 minut, větrníky vyjmeme, ještě horké jejich překrojíme. Plnit je můžeme až po důkladném vychladnutí.
  7. Z mléka, cukrů a zlatého klasu/pudinku si uvaříme hustý krém, který také necháme mírně vychladnout.
  8. Vyšleháme si šlehačku a dáme ji do lednice vychladit. Vychladlé větrníky můžeme plnit. Nejdříve vanilkovým krémem. Pak šlehačkou
  9. Přikryjeme je a polijeme připravenou polevou podle návodu. Dobrou chuť!
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář