Výpečky a kedlubnové zelí

Výpečky a kedlubnové zelí. Jako přílohu volíme vařené brambory.

Přidal:admin, 22.7.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Výpečky a kedlubnové zelí

Suroviny

Na výpečky:
1000 glibového bůčku
4 stroužkyčesneku
3 lžičkydrceného kmínu
1 lžícesádla
sůl
Kedlubnové zelí:
3 ksvětší mladé kedluby
1 lžičkacelého kmínu
2 lžičkysoli
3 lžíceocta
4 lžícekrupicového cukru
50 guzeného špeku
1 ksvelká cibule
Na zátřepku:
50 mlvody
1 lžícehladké mouky

Postup přípravy

  1. Maso pokrájíme na kostky 3x3 cm, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem. Řádně promícháme, do pekáčku dáme lžíci sádla, maso a podlejeme 200 ml vody a přiklopíme.
  2. Vložíme do trouby a přikryté pečeme při 200 st. cca hodinu. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180 st. a dopečeme na barvu. Během pečení masové kostky otáčíme a podléváme dle potřeby.
  3. Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Dáme do hrnce, přidáme cca 200 ml vody, sůl, cukr a ocet a cca 10 minut dusíme pod pokličkou.
  4. Přebytečnou vodu slijeme (necháme jen trochu na dně) a zahustíme zátřepkou (mouku rozmícháme ve studené vodě). Provaříme dalších cca 7 minut. Špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na škvarečky.
  5. Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Tuhle směs přidáme k hotovému zelí. Doladíme chutě, výsledná chuť by měla být sladkokyselá.

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé
kuchařky - Naďa Indruchová

Zdroj: Vaření s Tomem